Η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει το έργο SAVEMEDCOASTS-2 με ορισμένες από τις παράκτιες κοινότητες της Μεσογείου που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές του έργου SAVEMEDCOASTS-2 συνάντησαν τις δασκάλες και τους δασκάλους των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης της Βενετίας στο Palazzo Cavalli Franchetti στις 26 Οκτωβρίου του περασμένου Οκτωβρίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Τομέα Αδειοδοτήσεων και Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του Δήμου Βενετίας και είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Ο Stefano Solarino, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), άνοιξε τη συνεδρία μιλώντας για το πώς είναι η Βενετία σήμερα και πώς θα μπορούσε να είναι στο μέλλον.
Ο Marco Anzidei, συντονιστής του έργου και ερευνητής του INGV, πραγματοποίησε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τα αίτια της ανόδου της θάλασσας, τις επιπτώσεις και τα μελλοντικά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσει η πόλη της Βενετίας. Ως ειδικός εξήγησε ότι, αν και στη Μεσόγειο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, μέχρι το 2100 αρκετές γειτονιές της πόλης της Βενετίας θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν για πάντα και και σε περίπτωση υψηλής παλίρροιας παρόμοιας με αυτή που συνέβη τον Νοέμβριο του 2019, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 2,5 μέτρα από το σημερινό επίπεδο. Αυτό που κάνει πιο έντονο το φαινόμενο στη Βενετία είναι η καθίζηση, η καθοδική κίνηση του εδάφους από φυσικά αίτια, μετά τη διακοπή της άντλησης υγρών και αερίων από το υπέδαφος τον περασμένο αιώνα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν ελλείψει συστημάτων προστασίας όπως το MOSE, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, ικανά να συγκρατούν τη μέση στάθμη της θάλασσας σε επίπεδα ασφαλείας εντός της λιμνοθάλασσας.
Τα σενάρια που περιγράφονται σε κάθε περίπτωση απαιτούν σημαντικές ενέργειες προσαρμογής και μείωσης των επιπτώσεων της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Μεταξύ αυτών, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των μαθητριών και των μαθητών για εκπαιδευτικές δράσεις και γνώση των φαινομένων που ξεκινά από το σχολείο. Το σχολείο είναι όπου μαθαίνεις να σκέφτεσαι και η σκέψη είναι η καλύτερη δυνατή δράση μείωσης του φαινομένου.
«Έχω μια ιδέα!» είναι ο τίτλος του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς από την Maddalena De Lucia, γεωλόγο και ειδικό στην επικοινωνία των επιστημών στο INGV. Χάρη στην εργασία σε ομάδες που στόχευε στην τόνωση της δημιουργικότητας και της προνοητικής στάσης του διδακτικού προσωπικού, σχεδιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο, τα μελλοντικά σενάρια και να προβληματιστούν επάνω σε πιθανές ενέργειες για την μείωση των επιπτώσεών του.
Παρουσιάστηκε ένα edukit (εκπαιδευτικό εργαλείο) για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που δημιουργήθηκε για το σχολείο στο πλαίσιο του έργου SAVEMEDCOASTS-2 και το οποίο θα εμπλουτιστεί από τις παιδαγωγικές προτάσεις που θα διατυπώσουν οι εκπαιδευτικοί.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Βενετίας για τη βοήθεια και τις δασκάλες και τους δάσκαλους στα σχολεία I.C. Spallanzani, I.C. F. MorosiniI, I.C. F. Querini, I.C. San Girolamo, I.C. D. Alighieri και I.I.S. L. Luzzatti (Mestre) για τη συμμετοχή στην εκδήλωση.
Δικαιώματα εικόνων: Marco Anzidei, Maddalena De Lucia, Claudia Ferrari και Gemma Musacchio
Η παρακάτω φωτογραφία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την αρχική σελίδα: "3.SMC2-VE-Studenti Foto Claudia, jpg" και την οποία θα βρείτε εδώ
Δημιουργείστε ένα κολάζ με φωτογραφίες που θα βρείτε εδώ