Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξαφανίσει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ακτές.

 

Ο Marco Anzidei, συντονιστής του SAVEMEDCOAST-2, χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν πρόσφατα προσκεκλημένος του περιοδικού Orizzonti d'Europa του RAI 3, στην εκπομπή "L'ora del clima" (Η ώρα του κλίματος). Θέμα του προγράμματος: οι μετασχηματισμοί που θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο εγγύς μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών.

news 15aprile2021 costemediterraneo 720x470

Το άγαλμα του Ποσειδώνα, Ostia, Ρώμη

 

Παράκτιες πόλεις, φυσικές περιοχές και χώροι πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από αυτών στον κατάλογο της UNESCO, κινδυνεύουν να βυθιστούν από τα θαλάσσια ύδατα έως το 2100. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει όχι μόνο μικρά νησιά σε απομακρυσμένες τοποθεσίες του πλανήτη, όπως οι Μαλδίβες, αλλά και πολλές μεγάλες πόλεις στις πέντε ηπείρους που συνορεύουν με τις ακτές. Κάποιες από αυτές, όπως η Βενετία, έχουν γίνει τα σύμβολα ενός φαινομένου που εκθέτει σε κίνδυνο πλημμύρας μεγάλες παράκτιες λωρίδες.

Το υψηλό ρεκόρ της στάθμης του νερού του 2019 στη Βενετία και οι καταιγίδες που έπληξαν τη Λιγουρία, τη Σικελία, την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Μεσογείου, θα μπορούσαν να είναι απλώς μια πρόγευση όσων περιμένουμε τα επόμενα χρόνια. Ένα παρόμοιο γεγονός το 2100 στη Βενετία θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε ύψος περίπου 3 μέτρων, λόγω των συνολικών επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, των ακραίων παλιρροϊκών κυμάτων και της καθίζησης.

Ως μέρος του προγράμματος SAVEMEDCOASTS, πρόδρομος του SAVEMEDCOASTS-2, έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο πάνω από 163 κύριες παράκτιες πεδινές περιοχές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αποτελούν μια έκταση περίπου 5,5 εκατομμυρίων γηπέδων ποδοσφαίρου, επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των τσουνάμι.

Για το λόγο αυτό, η συνέχιση του SAVEMEDCOAST με το SAVEMEDCOASTS-2, εκτός από τη μελέτη των επιπτώσεων που θα έχει το φαινόμενο στα κύρια δέλτα των ποταμών της Μεσογείου, όπως αυτά του Ροδανού, του Νείλου, του Πάδου και του Έβρου, θέλει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στις παράκτιες κοινότητες για το πώς θα είναι το φαινόμενο και ποιες οι συνέπειές του στο μέλλον. Επειδή το παρόν είναι εδώ για να το δουν όλοι.

news 15aprile2021 costemediterraneo 2 720x470

Η παράκτια πεδιάδα της Κατάνια, στη Σικελία (Ιταλία). στο βάθος, εν μέρει κάτω από τα σύννεφα, το όρος Ηφαίστειο Αίτνας. Φωτογραφία από τον Marco Anzidei

Share